Натали Десе e родена на 19 април 1965 г. Френското сопрано получава

...
Натали Десе e родена на 19 април 1965 г. Френското сопрано получава
Коментари Харесай

Да се пребориш за мечтата си: какво не знаем за суперзведата Натали Десе

Натали Десе e родена на 19 април 1965 г.  Френското сопрано  получава необятно самопризнание след превъплъщението си в ролята на Олимпия в " Хофманови разкази " на Жак Офенбах през 1992 година,  а по-късно и след осъществявания на водещи подиуми като  Парижката опера, Виенската държавна опера и Метрополитън опера.

Суперзвездата изиграва и трагичната героиня Виолета в операта " Травиата " на Джузепе Верди. Току що гледахме необикновен документален филм от разнообразните продукции на , който ни демонстрира от близко цялата подготовка на Натали Десе за ролята на живота ѝ и се вдъхновихме да ви разкажем повече за певицата.

Още при започване на кариерата си тя става известна с колоратурни сопранови функции в немския и френския репертоар  като Олимпия в " Хофманови разкази ", основната роля в " Лакме ", Цербинета в " Ариадна на Наксос " и Царицата на нощта във " Вълшебната флейта ". 

 опера IStock | Getty

След две интервенции на гласните струни Натали Десе се насочва към по-тежки белкантови функции.

След като се отдръпва от оперната сцена, тя прави кариера в театъра и развива дейна концертна активност, където с изключение на класика, в този момент извършва и жанрове като джаз и шансони.

Оперната певица е родом от град Лион. Като дребна мечтаела да стане балерина, само че не получила утвърждението на хореографите.  Впоследствие се присъединила в курсове по актьорско майсторство с концепцията да стане актриса. Тази нейна фантазия обаче също не се сбъдва, защото се разкрива вокалния ѝ гений. 

 опера IStock | Getty

В студентския спектакъл Натали изпява арията на Памина от операта на Моцарт " Вълшебната флейта ", а зрителите в залата не могли да повярват, че тя има толкоз хубав и мощен глас.

Натали Десе постъпва в Консерваторията в Бордо, която сполучливо приключва през 1984 г.  Печели първото място в влиятелния конкурс " Les Voix Nouvelles ", както и опция за стаж в Парижката опера за една година. Следват предложения от Метрополитън опера- Ню Йорк, Виенската държавна опера, Миланския оперен спектакъл " Ла Скала ".

Пикът в кариерата си тя реализира в средата на 90-те години.  По това време певицата към този момент е известна на всички места по света.

През 2001 година Натали Десе ненадейно стартира да губи непорочност на гласа си  и се постанова да потърси съвет от професори по медицина, които изследвали гласните ѝ струни. Оказало се, че всички концерти и представления би трябвало да бъдат анулирани.

През юли 2002 година се подлага на интервенция, която за благополучие приключва сполучливо  и след 6-месечна рехабилитация тя възстановява силата на гласа си и в края на януари 2003г. още веднъж се качва на огромната сцена.

 опера IStock | Getty

Само година и половина по-късно обаче, на Натали ѝ се постанова да претърпи втора интервенция,  която също е сполучлива. 

И вместо да слезе от сцената, Десе чертае редица креативен проекти. През април 2005 година получава покана да пее в Opéra de Montréal, където получава изрично удостоверение за своята известност и гений – билетите са изцяло разпродадени. 

В началото на лятото на 2023 година пред France Musique френското сопрано разгласи, че има желание да се отдръпна от сцената през 2025 година, когато ще отпразнува своя 60-и рожден ден. По този повод тя подготвя прощално турне с пианиста Филип Касар.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – , е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР